Znane każdemu z nas z dzieciństwa zupy owocowe to doskonałe danie na lato. Pozwala w pełni cieszyć się z korzyści jakie daje nam ta pora roku, a więc świeżych owoców. Są to zupy małokaloryczne (choć dużo zależy od sposobu ich przygotowania), a na pewno bardzo zdrowe, bo pełne witamin. To także ciekawe urozmaicenie, bowiem przyznać trzeba, że zupa z owoców nie jest daniem typowym. To lekkie danie, które do gustu przypadnie zapewne każdemu, tym bardziej, że można je przygotować na różne sposoby, z różnych owoców i podawać z różnymi dodatkami (makaronem, ryżem lub grzankami). Przygotowując zupę owocową sięgamy po owoce, które akurat są na topie. Można ją podawać na gorąco, ale w upalne dni doskonale sprawdzi się jako chłodnik. Zupę tego typu można wykonać nie tylko ze świeżych, ale także suszonych owoców. Ma ona w sobie bardzo dużo składników mineralnych. Jeśli szukamy inspiracji, przejrzyjmy Internet, a znajdziemy ogrom różnorodnych przepisów na zupę owocową. Warto także samodziewlnie poeksperymentować.