Dieta sportowców choć może przybierać różne postacie, zawsze musi jednak spełniać podstawowe zasady, jakie zostały na przestrzeni lat wypracowane w tej sprawie przez dietetyków sportowych. Przede wszystkim powinno w niej być jak najmniej tłuszczy. Tylko tyle, ile to jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stąd sportowcy powinni jeść najczęściej mięso gotowane, parzone, grillowane, a zdecydowanie unikać mięsa pieczonego na tłuszczu.
W jadłospisie takich osób musi dominować za to białko oraz węglowodany. Ich szczególna rolna wynika z tego, że są wydatkowane podczas wysiłku fizycznego.
W diecie tej kluczowa jest również pora, o jakiej posiłki są spożywane. Bezwzględnie zakazane jest jedzenie tuż przed treningiem. Specjaliści przekonują, że najlepszym rozwiązaniem jest konsumowanie dań nie później niż na 2 – 3 godziny przed rozpoczęciem ćwiczeń.
W diecie tej muszą się wreszcie pojawiać duże ilości owoców, jak i warzyw. To one są źródłem najcenniejszych, całkowicie naturalnych witamin i minerałów, których tak bardzo potrzebuje każdy sportowiec.