W diecie sportowca szczególną rolę odgrywa białko. Jeśli komuś zależy na zbudowaniu w szybki sposób odpowiedniej masy mięśniowej, bez jednoczesnej obawy o przyrost tkanki tłuszczowej – musi tę dietę odpowiednio skomponować.
Białko jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym, dostarcza energii, siły, jest materiałem budulcowym. Warto więc zadbać, by było dostarczane w taki sposób, żeby organizm mógł w pełni ej wykorzystać. Przede wszystkim warto więc zdać o odpowiednią dietę. Nie może w niej zabraknąć chudego mięsa i ryb. To doskonałe źródła dobrze przyswajalnego białka, podobnie jak nabiał – sery, mleko itd. W przypadku, gdy ktoś uprawia sporty siłowe, jest nastawiony na to, by ta masa mięśniowa była naprawdę imponująca – powinien też uwzględnić konieczność przyjmowania specjalnie opracowanych odżywek, preparatów białkowych. Jednak trzeba zwracać baczna uwagę, jakiego pochodzenia białko one zwierają.
Najbardziej optymalnym wyborem będą te odżywki na bazie białka serwatkowego. W przypadku wegetarian – może to być białko sojowe.