Tłuszcze to najbardziej skoncentrowane źródło energii. Są one też materiałem, który służy do budowy tkanek, a także syntezy wielu substancji czynnych biologicznie. Zdecydowaną większość tłuszczów w naszej diecie powinny stanowić jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Ich spożycie nie powinno przekraczać 15% energii. Jeżeli chodzi o jadłospisy sportowców, to te nie cieszą się dobrą sławą. Wszystko ze względu na fakt, że ich nadmierne spożycie może powodować wiele chorób cywilizacyjnych XXI wieku, jak miażdżyca, cukrzyca czy choroby układu krwionośnego. Wiele osób redukuje, zatem, spożycie tych komponentów, zastępując tłuszcze produktami bogatymi w białko i węglowodany. Niestety, najczęściej wiąże się to z eliminacją nienasyconych kwasów tłuszczowych, przez co, skazują się nie tylko na ich niedobory, a także na brak w organizmie witamin A, D, E i K. Witaminy te rozpuszczają się w zawartych w tłuszczach lipidach, zatem, jeżeli redukujemy tłuszcze w diecie, skazujemy się na brak efektywnego wchłaniania ich przez nasz organizm. Należy, zatem, wiedzieć, że nasza dieta powinna być zbilansowana i bogata zarówno w białko, węglowodany oraz w tłuszcze. Tylko w ten sposób, nasz organizm będzie mógł prawidłowo funkcjonować.