W każdej diecie, także sportowej bardzo ważne są tłuszcze. Modne do niedawna diety beztłuszczowe zupełnie się nie sprawdziły, bo szybko okazało się, że prowadzą do zaburzeń funkcjonowania organizmu. Tak więc w pożywieniu trzeba dostarczać także i tłuszczów. Nie powinno być ich zbyt dużo, ale powinny być dobrej jakości. Najlepiej wybierać tłuszcze, które zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ich źródłem mogą być różne orzechy, pestki, tofu, siemię lniane. Bardzo ważne jest też dostarczanie kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, które pełnią ważną rolę w organizmie. Sporo jest ich w rybach i zielonych warzywach, dlatego powinny one często pojawiać się w diecie sportowca. Tłuszcz to także źródło energii dla organizmu. Obecne wytyczne żywieniowe stwierdzaja, że tłuszcze jako źródła energii nie powinny przekraczać 30%. Gdy bilansujemy ilość tłuszczy, to pamiętać musimy też o tzw. tłuszczach ukrytych, które występują w mięsie czy rybach. Dlatego bardzo starannie sportowcy muszą dobierać produkty do swojej diety.