Kulturyści powinni mieć duże, ładnie wyrzeźbione oraz silne mięśnie, a za to niewiele tłuszczyku. Aby uzyskać ten efekt, muszą oni bardzo dużo trenować. Trening powinien obejmować różnorodne partie mięśniowe, co pozwala na harmonijne ich rozwijanie. Ponadto nieodzowna okazuje się stosowna dieta, dosyć wysoko kaloryczna, jednak bogata przede wszystkim w białko. Kulturyści chętnie jedzą chude mięso i chudy nabiał, ciemny ryż, bób, fasolę, groch, orzechy, sezam, gdyż są to produkty wysokobiałkowe. Często sięgają też oni po koktajle białkowe, które zawierają dużo protein. Węglowodanów i tłuszczy jest w diecie kulturysty znacznie mniej. Zwykle są one spożywane w formie warzyw, ciemnego pieczywa i ciemnego ryżu, sezamu, orzechów oraz niedużej ilości oliwek i olejów. Dieta wysokobiałkowa pomaga na pewno w budowie masy mięśniowej, jednak brak wielu minerałów i witamin może obniżyć sprawność kulturysty. Dlatego też przedstawiciele tej dyscypliny często spożywają suplementy diety, zwłaszcza magnez, potas, witaminę C i A.