Podczas budowania masy mięśniowej, poza samymi ćwiczeniami, bardzo ważna jest również dieta. Tkanka, którą chcemy rozwijać składa się przede wszystkim z białka. Najłatwiejszym sposobem na dostarczenie tych składników, jest spożywanie odpowiednio przygotowanego mięsa oraz jajek. W tym momencie pojawia się pytanie, co w takiej sytuacji mają zrobić osoby będące na diecie wegetariańskiej.
Nie muszą, a nawet nie powinni, rezygnować z ćwiczeń fizycznych. Sam wegetarianizm dzieli się na kilka odmian, które dopuszczają spożycie różnych grup pokarmów, zawierających białka pochodzenia odzwierzęcego. Nabiał, ryby czy jajka mogą być znakomitym źródłem pełnowartościowych protein. Co jednak w przypadku wegan, których filozofia żywienia zabrania całkowicie jedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego?
Na rynku można znaleźć wiele preparatów przeznaczonych właśnie dla tej grupy odbiorców. Do głównych składników, zastępujących białka zwierzęce, zaliczamy:
Białko sojowe – zawierające podobną ilość protein co białka serwatkowe, lecz znacznie mniejszy poziom tłuszczu i cholesterolu,
Białka z zielonego groszku – lekkostrawne i nie zawierające cholesterolu, a ponadto pełne łatwo przyswajalnego białka i aminokwasów,
Białka konopne – poza samymi proteinami zawierają kwasy Omega-3, żelazo i magnez. Ponadto jedna porcja zaspokaja około połowy dziennego zapotrzebowania organizmu na błonnik.