Jednym z niezbędnych składników pokarmowych jest błonnik. Jest to substancja znajdująca się w komórkach roślinnych. Nie zawiera ona żadnych substancji odżywczych, a mimo to jest nam niezbędna. W układzie pokarmowym człowieka nie ma enzymów, które byłyby zdolne strawić błonnik. Stąd wynika jego funkcja oczyszczania organizmu. Dzięki diecie bogatej w ten składnik zostaje pobudzona perystaltyka jelit, tym samym unikamy zaparć. Inne funkcje to: hamowanie odczucia głodu, obniżanie poziomu cholesterolu we krwi, szybsze usuwanie toksycznych substancji, które mogą powodować raka. Efektem niedoboru błonnika są zaparcia, hemoroidy, miażdżyca, nowotwory jelita grubego, rak sutka, kamica wątrobowa. Dieta o zbyt dużej zawartości tego składnika przyczynia się do zaburzenia wchłaniania wapnia, cynku i żelaza. Błonnik dostarczamy wraz z pożywieniem. Jego największe ilości zawierają rośliny strączkowe (głównie groch), produkty zbożowe, głównie płatki zbożowe, śliwki, jabłka, gruszki, marchewka, brukselka.