Wśród żywności spożywanej przez sportowców, popularnością cieszą się batony proteinowe. Stanowią one ciekawy dodatek do diety i zawierają duże ilości białka. Jednak czy do końca ze spożywania ich płyną same korzyści? Batony proteinowe posiadają wysoką zawartość cukrów prostych oraz duże ilości tłuszczów nasyconych oraz tłuszczów trans. Wymienione substancje zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia nadwagi i otyłości, nowotworów i chorób układu krążenia. Batoniki są źródłem białka w diecie sportowców, jednak równocześnie dostarczają nam szkodliwych dla zdrowia składników. Gdy stajemy przed wyborze batoników proteinowych, powinniśmy zwrócić uwagę na podany na etykiecie skład produktu oraz kolejność występowania składników. Dla naszego zdrowia lepiej wybrać jest batoniki o jak najmniejszej zawartości składników. Ważną kwestią jest, aby kupować batony bez obecnych w nich cukrów prostych, alkoholi cukrowych, syropu glukozowo-fruktuzowego oraz bez dodatku tłuszczu nasyconego i trans. Warto sięgać natomiast po produkty, które zawierają białko wysokiej jakości – izobaty białek serwatkowych.