Dobrym krokiem do rozpoczęcia zdrowej i zbilansowanej diety jest wprowadzenie wartościowych produktów. Jednym z nich są płatki owsiane. Zawierają mnóstwo błonnika i wiele cennych składników odżywczych. Przyspieszają metabolizm i dostarczają sytości na wiele godzin. Zmniejszają apetyt przy okazji. Fenomen owsianki wprowadziło paru górników, którzy zdecydowali się zalać płatki owsiane wrzącą wodą, aby zjeść coś sytego. Dzisiaj cieszy się ta potrawa popularnością na całym świecie. Wiele osób dowiodło, iż pomaga w odchudzaniu. Stanowi doskonałe, pełnowartościowe śniadanie. Ważne jest jednak to, w jaki sposób ją przyrządzimy. Możemy dodać do niej bakalii, świeżych owoców, cynamonu, a nawet kawałków czekolady (jeśli nie zależy nam na redukcji). Można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa. Są różne sposoby jej przyrządzania. Jednym z najsmaczniejszych jest długie gotowanie płatków owsianych na mleku z połową łyżeczki cynamonu i odrobiną cukru. Szybszą wersją i równie smaczną będzie zalanie płatków wrzącą wodą i po napęcznieniu wymieszanie z jogurtem naturalnym.