Coraz bardziej odchodzi się od stosowania doraźnych diet na rzecz zmiany przyzwyczajeń żywieniowych i wprowadzania odpowiedniej dawki wysiłku fizycznego. Tutaj bardzo ważnym zadaniem jest takie ułożenie diety, by spełniała ona wymagania organizmu. Nie jest więc tak, że dieta musi być taka, że będziemy na niej czuć się głodni. Jeśli taki stan się utrzymuje, na organizm nie wpływa to dobrze. Poza tym pojawiają się negatywne efekty, takie jak apatia, zmęczenie, depresja, osłabienie fizyczne, pogorszenie wyglądu. Dlatego trzeba racjonalnie ustalać dietę, by mogła ona faktycznie być tak dobrana, by spełniała oczekiwania i potrzeby organizmu. Tutaj więc kluczowe zdaje się takie podejście, które umożliwi odpowiednie ukierunkowanie takich działań. Dieta musi być więc wystarczająca do pokrycia tego zapotrzebowania na wszystkie składniki żywieniowe. To jest zawsze bardzo ważnym i kluczowym zadaniem, nie można się głodzić czy stosować restrykcyjnych diet, bo w końcu i tak trzeba będzie to nadrobić.