Sportowcy o wiele bardziej niż inni muszą dbać o zapewnienie sobie odpowiedniej dawki potrzebnych substancji odżywczych. Inaczej ich organizm nie będzie zdolny do wzmożonego wysiłku fizycznego, a przecież sportowcom chodzi o to, by ponieść wydolność swego organizmu. Trzeba więc zadbać przede wszystkim o wzmocnienie mięśni.
Układ mięśniowy jest budowany m.in. przy pomocy białka. Dlatego nie należy pomijać w swojej diecie przede wszystkim cennych źródeł tego składnika. Musi się w niej znaleźć chude mięso, ryby, nabiał. Sery, twarogi, masło, śmietana – to wszystko, oczywiście w odpowiednich proporcjach, należy zawrzeć w dobrze zbilansowanej diecie. Trzeba też pamiętać o tym, że nie można jednocześnie dopuścić do przyrostu masy tłuszczowej. Dlatego wymienione tutaj źródła białka muszą być pozbawione nadmiaru tłuszczu, by budowana była faktycznie ta tkanka mięśniowa.
Bardzo ważne jest też, by nie zapewniać w takiej wysoko białkowej diecie o warzywach strączkowych – to jedyne nieodzwierzęce źródło dobrze przyswajalnego białka.