Osoby uprawiające gimnastykę artystyczną muszą bardzo dużo trenować, aby uzyskać należyte rozciągnięcie, zwinność, szybkość, poczucie rytmu i wdzięk. Zarazem muszą one przestrzegać rygorystycznej diety, która pozwala utrzymać niską masę ciała. Nadmiar kilogramów stanowi bowiem dużą przeszkodę w wykonywaniu wielu gimnastycznych akrobacji, a ponadto odbiera sportowcom uprawiającym tę dyscyplinę lekkość i wdzięk. Dlatego też w diecie gimnastyków kalorie są ograniczone do minimum, podobnie jak tłuszcze i węglowodany. Nie brakuje natomiast białka. W diecie tej warzywa przeważają nad owocami, gdyż jedne i drugie zawierają podobną ilość witamin i minerałów, lecz warzywa są znacznie mniej kaloryczne. Ponadto gimnastycy jedzą chude mięso i chudy nabiał bądź też rośliny strączkowe, jednak też nie w zawrotnych ilościach, aby nie przytyć. Utrzymaniu niskiej masy ciała pomaga im też picie dużej ilości wody mineralnej, a także suplementacja spalaczami tłuszczu, jak na przykład L-karnityną. Wielu gimnastyków spożywa też spore ilości suplementów bogatych w witaminy i minerały, których niskokaloryczna dieta dostarcza niestety w zbyt skąpej ilości.